Piilolinssien sovitus

Silmälasien käyttäjälle piilolasit tuovat vaihtelua näönkorjaamiseen.

Piilolaseilla on mahdollista korjata miltei kaikki taittovirheet, ja ne soveltuvat lähes jokaiselle ikään katsomatta. Myös erilaisissa harrastuksissa piilolasit on usein kätevämmät ja turvallisemmat kuin silmälasit.

Yleisimmät piilolasit

Nykyisin sovitetaan enimmäkseen ns. pehmeitä piilolaseja. Näiden materiaali on hyvin ohut ja joustava, ja käytössä ne ovat mukavat ja huomaamattomat. Pehmeitä piilolaseja ovat mm. kertakäyttölinssit, joita käytetään vain yhden päivän ajan. Lyhyen vaihtovälin linssien eli kuukausilinssien käyttöaika vaihtelee parista viikosta kuukauteen. Pidemmän vaihtovälin ns. perinteisten piilolasien käyttöaika on hieman pidempi, noin puoli vuotta. Valikoimissa on myös jatkuvakäyttöisiä, ns. yötäpäivää-linssejä, joita voidaan pitää silmissä kokoaikaisesti maksimissaan kuukauden ajan.

Piilolaseihin tottuminen on yleensä nopeaa. Yleisin käyttäjäryhmä on nuoret, jotka tarvitsevat kaukonäön korjausta. Piilolasit toimivat mainiosti myös plusvoimakkuutta tai hajataittoisuuskorjausta tarvitseville. Myös aikuisnäköiset voivat käyttää piilolaseja. Tällöin kyseessä ovat monitehopiilolasit. Happea läpäisevät kovat linssit ovat materiaaliltaan huomattavasti jäykempiä. Näitä linssejä käytetään, kun pehmeiden piilolinssien käytölle on jokin este. Sovitusprosessi on hieman monimutkaisempi ja linsseihin tottuminen vie enemmän aikaa.

Piilolasien hankinta

Optikko Kivinen on laillistettu piilolasien määrittäjä ja sovittaja. Vastaamme siitä, että tutkimusten perusteella silmien terveydentila ei aseta estettä piilolasien käytölle. Tarvittaessa annamme lähetteen jatkotutkimuksiin silmälääkärillemme.

Piilolasisovituksessa määritämme mm. linssin erilaisten kaarevuuksien, halkaisijan ja materiaalin perusteella hyvä istuvuus ja linssien toimivuus halutussa käytössä. Jälkitarkastusten ja säännöllisten kontrollien avulla varmistamme silmien terveydentilan ja piilolasien toimivuuden. Linssien valintaan vaikuttavat monet silmien yksilölliset ominaisuudet, kuten esim. kyynelnesteen koostumus ja määrä sekä sarveiskalvon ominaisuudet. Linssivalinnan yhteydessä huomioidaan myös olosuhteet, joissa linssejä tullaan käyttämään. Sovituksen yhteydessä opastamme linssien käyttöön. Linssityypin mukaan sovituskäyntejä on yksi tai useampia.